Kamerautrustning – historik

Första generationens undervattenshöljen: fyrkantiga lådor

Plexiglaslåda med Pentax S1a och 55 mm objektiv. Röda Havet 1968. Foto © Nils Karlsson
Follinhöljet med Edixa Kadett. R/V Sunbeam, norrlandskusten 1967. Foto © Svante Pekkari

Jag i modernaste tänkbara dyk-
utrustning 1967: 7 mm våtdräkt och kolsyreväst. Kamera och blixt i genomskinliga plexiglas-
lådor. Hamnen i Öregrund, fotograf okänd.
Vid slutet av 1960-talet hade den franska amfibiekameran Calypso funnits i nästan ett årtionde. Den var föregångare till Nikonos.
Men undervattenshöljen för spegelreflexkameror fanns knappast att köpa. Ett undantag var det svenska Follinhöljet på bilden till vänster. Jag köpte ett exemplar som varit med på den svenska "Expedition Röda Havet" 1955, monterade in en Edixa Kadett och kompletterade höljet med en lika fyrkantig låda för blixten, en Braun F65. Avstånd och bländare ställdes in med snäckdrev. Rattarna krävde ett hiskligt vevande!
Erfarenheterna med Follinhöljet ledde mig att själv bygga en liknande låda. Den skulle vara enklare att manövrera och dessutom tillåta vidvinkelobjektiv. Kortaste möjliga brännvidden med plant frontglas var 28 mm.

Första generationens fisheyekamera med kompasskupol
I amerikanska Skin Diver Magazine läste jag om extremt kortbrännviddiga objektiv, som kallades "fisheyeobjektiv". Med dem kunde man fotografera i vatten, om man hade sfäriskt frontglas på höljet. Jag skaffade en kompasskupol och limmade den på en kasserad plexilåda.

Foto © Agneta Geo (ovan)
På bilderna till vänster har Folke Olsson och jag fotograferat varandra på ca 30 m djup i Bohuslän i september 1970. Han med Nikonos 35 mm objektiv och jag med nya fisheyekamerans 17 mm. Vi är bägge lika långt från motivet. Skillnaden mellan kamerornas synfält är slående.

Andra generationens undervattenshöljen: runda burkar

Scorpius dykcenter cirka 1977.
Foto
© Ronnie Andersson

Inför "emigrationen" till Sudan 1973 köpte jag ett begagnat hölje tillverkat av Al Giddings och med namnet NikoMar III.

Höljet är gjutet i aluminium och avsett för Nikon F med motor och sportprismasökare. I original-
utförande tar det objektiv från 24 till 55 mm. I Röda havet använde jag det med 55 mm Micro-Nikkor bakom plant frontglas. Komplett med kamera och blixt är NikoMar en fruktansvärd klumpeduns – den väger hela 14 kilo på land
!


Smøla, Norge 1985.
Foto © Tomas Jangvik

Ungefär 1979 lät jag svarva en förlängning till objektivröret för att kunna använda höljet med 105 mm Micro-Nikkor.


Östra Skälsjön 1984.
Foto
© Pelle Norman

Efter återkomsten från Sudan 1975 byggde jag ett nytt fisheyehölje – en rund burk av PVC. Ämnet var ett rör till en dagvattenbrunn.
Bohuslän 1978. Fotograf okänd


Tredje generationens undervattenshöljen: formade runt kameran


Reglagen för avtryck, bländare och slutartid sitter på höljenas högra sida. De är placerade så att jag inte behöver flytta handen för att växla mellan dem – viktigt med skygga motiv framför kameran.
Fokuseringsratten är placerad på objektivrörets vänstra sida.
Sökarna är sportprismasökare. Okularen har 5 cm diameter och låter mig se hela sökarbilden förstorad även med mask.

1987 var det tid att uppgradera kamerautrustningen. Beslutet var redan fattat att använda Rollei 3003 i höljen. Fanns det höljen att köpa? Kontakter med en tysk tillverkare gick i stöpet. Han bytte material från aluminium till kolfiber utan att berätta det.

Därmed stod det klart att jag måste fixa bygget själv. Av Peter Sundberg fick jag tipset att PVC kan värmas i ugn och formas innan det hårdnar igen.
Arbetet tog ett par månader. Sedan hade jag mina önskekameror. De väger bara hälften så mycket som de gamla och har exponeringsautomatik och TTL-reglering av blixtljuset – däremot inte autofokus.


CB Ihrman poserar med närbilds-
kameran medan jag fotograferar honom med vidvinkelkameran

Fjärde generationen: kanske blir det digitalkamera så småningom...
... idag finns Nikon D300 och 10,5 millimeters fisheyeobjektiv. Väldigt lockande. Men med drygt två år kvar till folkpension och begränsade ekonomiska resurser? Jag har ju kameror som funkar...


Till webplatsens startsida
To site home page in English
Kontakta mig
To this page in English
Copyright © Inge Lennmark